De multe ori, privind in jurul nostru, vedem o persoana supraponderala sau obeza care incearca sa para normala printre colegi, prieteni, familie, nesocotind insa starea proprie de sanatate si urmand aceleasi obiceiuri in ceea ce priveste alimentatia, exercitiul fizic, consumul de alcool si obiceiurile citadine ( mersul in cluburi este un exemplu). Daca esti in acesta situatie, mult mai folositor este sa mergi la un psiholog bun, care te poate consilia in problema delicata a obezitatii in societate. Majoritatea oamenilor au preferinte pentru oamenii normoponderali, evitandu-i intentionat sau nu pe cei ce au probleme cu excesul ponderal. Acest fapt atrage cu sine stigma pentru persoana supraponderala sau obeza, ducand la inchidere in sine, retragere sociala, bulimie si /sau anorexie, ducand la tulburari comportamentale si consum de medicamente antidepresive, care duc la crestere in greutate. Mai ingrijorator insa, la tineri comportamentul social poate favoriza castigul ponderal, prin asocierea distractiilor comune: mers in grup la restaurant de tip fast food, lipsa exercitiului fizic, alimentatia la ore absolut interzise ( “saorma” de la dristor la 5 dimineata, la introarcerea din club). O grupa aparte o constituie tinerii care lucreaza in birouri de avocatura, companii de audit si reprezentante comerciale. Imaginati-va o zi normala de lucru: dimineata sari peste micul dejun, la pranz nu te poti alimneta din cauza sedintelor si programului intens de lucru, iar la sfarsitul programului, de multe ori la multe ore dupa 5-6 PM, fireste, o foame crunta te arunca in primul restaurant, unde portiile imense si nesanatoase desavarsesc haosul comportamental. Sa mai spun ca in weekend esti obosit, deci vei avea un program de 4 mese intre care dormi sau te uiti la televizor?
De multe ori nu realizam complexul de factori care duce la tulburarea alimentara. Iata cateva reguli menite sa ajute in schimbarea comportamentului alimentar si non alimentar vicios:
- Stabiliti obiective realiste pentru alimente, exercitu fizic, dieta( necesar de calorii, pierdere in greutate)
- Analizati impreuna atat greutatea actuala fata de greutatea ideala, cat si obiceiurile alimentare
- alimentatia trebuie constientizata si urmarita pe parcursul unei zile, notandu-se momentul alimentarii percum si tipul de alimente. Alege sa mananci sanatos!
- este bine ca mesele sa fie organizate intr-un program, daca se poate cu mese principale mai mici si gustari, micul dejun fiind obligatoriu ( chiar daca ne trezim cu 15 minute mai devreme)
- mancati intr-un singur loc, asezat la masa. Dupa ce terminati portia, ridicati-va!
- masticatia alimentelor se va face incet. Faceti pauze si urmariti cum mananca ceilalti
- evitati mesele copioase, cu mai multe feluri de mancare, servite in platouri sau bufet suedez. Sansele sa va controlati pofta scad in aceste situatii
- Daca nu va este foame, dar va e pofta, refuzati invitatia la masa, la restaurant sau fast food
- Acasa fiind, nu combinati masa cu alte activitati, pentru a evita automatismul alimentar
- Nu tineti alune, covrigei si prajiturele pe masa, la televizor; inlocuiti-le cu fructe proaspete
- Cereti ajutorul familiei si prietenilor, fiti seriosi cand le cereti asta( discutati in prealabil, nu in timpul mesei servite impreuna)
- cand mergeti la ski sau la patinoar, nu va imbuibati cu dulciuri de teama sa nu aveti destula energie. Mancati inainte de efort cu 3-4 ore, pentru a evita problemele de digestie
- Consumul de alcool in timpul mesei trebuie sa fie moderat. Un consum neadecvat poate duce la cresterea senzatiei de foame, scaderea vigilentei si aport nejustificat de calorii ( burta de bere). Invata sa reduci numarul de calorii din consumul de alcool.
- renuntati la abaterile”firesti” cand calatoriti, cand sunteti invitati la un eveniment special sau cu catering, sau la receptii si deschideri oficiale – alegeti sa mancati un fruct
- incepeti exercitiul fizic moderat, fara impulsuri inadecvate
- faceti un calcul sumar al necesarului zilnic de calorii, in functie de varsta, sex, grad de activitate fizica si greutate actuala, raportata la greutatea ideala
Este bine sa constientizati ceea ce va supara sau va streseaza, sa discutati cu un coleg sau cu un apropiat( prieten) in loc sa rontatiti de nervi. Daca stiti dinainte ca va urma o situatie mai tensionata( o sedinta, un examen sau un test important) , anterior pregatiti-va sufleteste . Evitati recompensele dulci sau cele 3-4 sticle de bere cu amicii dupa meci.